Správné skleničky na alkohol rozvíjí jeho chuť i vůni

Stejně jako šaty dělají člověka a jinými slovy, nechají vyniknout jeho osobnost, a s ní i ty nejlepší vlastnosti, kvalitní pití si zaslouží jen svou sklenici na alkohol.

Alkohol jako dárek by se měl pít slavnostněji a s požitkem, který přímo vybízí k vychutnávání a pohrávání si s ním všemi smysly. To pravé spojení konkrétní sklenice a typu alkoholu jednoduše ukáže jeden druhého v tom nejlepším světle.

Lehkosti bílého vína nejvíce sluší tulipánové sklenice

To, že bílé víno podáváme chlazené, je obecně známo, ovšem pozor, nic se nemá přehánět a měli byste jej vždy chladit v závislosti na odrůdě. Pokud víno přechladíte, přijde o chuť i vůni. Nižší stupeň teploty se hodí jen pro nasládlá nebo kyselá vína, která tím zjemní. Optimální teplota pro mladá bílá vína je 9 – 10°C, starší odrůdy si pak nejlépe vychutnáte při teplotě 10 – 12 °C.

Foto: Unsplash

Udržovat bílé víno v tom správném rozpoložení nejlépe dokáží vyšší protáhlé vinné skleničky tulipánovitého tvaru s uzavřeným, tedy nahoře užším, kalichem. Tento prodloužený a vyšší tvar skleničky na bílé víno zajišťuje nejen lehkost a eleganci na pohled, ale také jej ponechává déle chladnější. Zúžený tvar horní části kalichu zintenzivňuje jeho vůni a vy tak získáte tu nejlepší kombinaci svěžesti v každém doušku tohoto lahodného moku.

Sklenice na červené víno připomínají otevřenou náruč

Červené víno už svou barvou vyvolává dojem hřejivé tepla domova, zřejmě proto i jeho chuť je vždy plná, osobitá a velmi opravdová. Červené víno je vždy těžší, proto potřebuje vyšší teplotu a více prostoru na to, aby Vám mohlo ukázat svou tvář.

Foto: Unsplash

Sklenice na červené víno by měla tím pádem mít široký otevřený kalich kulatého tvaru, tak aby se víno mohlo rozprostřít na větší plochu a lépe se zahřívalo na vyšší teplotu. Pro lehčí vína je správná teplota červeného okolo 11 – 12 °C, ty těžší druhy se však správně projeví až při 15 – 17 °C.

Perlivá či šumivá vína patří do sklenic ve tvaru flétny

Nejsou bublinky jako bublinky, proto můžeme tato přípitková vína rozdělit na perlivá a šumivá. Odlišují se v procesu výroby. Perlivá vína, jejichž nejznámějším zástupcem je italské Lambrusco, jsou v konečném procesu přímo nasycena oxidem uhličitým, zatímco v lahvích se šumivým vínem např. v Bohemia sektu, zmíněný oxid uhličitý postupně samovolně vzniká díky kvasinkám.

Každopádně charakteristické bublinky určitě musí vyniknout, proto je nejvhodnější sklenička na šampaňské či sekt – flétna. Vysoká úzká sklenice na alkohol udržuje perlivé víno nebo sekt déle chladnější a podporuje jeho svěží dojem, když díky své protáhlému tvaru nechá efektně vyniknout hravost bublinek.

Foto: Freepik

Whisky, burbonu nebo koňaku sluší nižší tulipánová sklenice na stopce

Ačkoliv je v našich podmínkách mnohem zaběhlejší rovná sklenice se silným dnem a tenkými stěnami, pro opravdový koncert chutí a vůní je mnohem účinnější použít nižší sklenici na stopce tulipánového tvaru na stopce. Díky zúženému hrdlu maximálně rozvine aroma tvrdého alkoholu a dodává především mužům eleganci a styl.

Foto: Unsplash

Umět správně propojovat sklenice a typy alkoholu z Vás mimo jiné udělají špičkového hostitele i fajnšmekra.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Přečtěte si také