Únava po jídle: Jak se jí vyhnout a zjistit zdroj problému?

Určitě to znáte. Najíte se a náhle pocítíte únavu. Pokud vám to situace umožňuje, jdete si lehnout a ztratíte tak několik hodin cenného času. Pokud vám to situace neumožňuje a jste například právě v práci, vaše pracovní morálka se po obědě výrazně zhorší.

Jak se vyhnout únavě po jídle? A co ji způsobuje? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Mastná a zpracovaná jídla

Nejčastěji se únava po jídle dostaví po mastných, tučných a zpracovaných potravinách. Ať už se jedná o rychlá občerstvení nebo navštívení restaurace, pokud zvolíte jídlo s vysokým obsahem nezdravým tuků a navíc ultra zpracované, setkáte se pravděpodobně s útlumem a únavou po jídle.

Velké porce

Další častou příčinou, proč se můžete cítit unaveni po jídle, je příliš velká porce. Lidé často jedí více než musí a než potřebují. Nedojídejte za každou cenu celou porci a nedojídejte ani po ostatních. Snažte se jíst do syta.

Doporučujeme zařadit také dostatek zeleniny, která vás zasytí, ale nebudete se cítit těžcí a unavení.

Sladký dezert

Poslední příčinu, kterou zde uvedeme, jsou sladké dezerty po obědě.

Dopřát si určitě můžete, ale i zde platí, že by mělo být rozumné jak množství, tak složení stravy. Foto: Freepik

Pokud se hlídáte u oběda a snažíte sníst pouze to, co potřebujete a nepřejídáte se, nekažte to sladkým dezertem po jídle. Dezerty vás utlumí díky vysokému obsahu jednoduchých cukrů a vy poté nebudete cítit energii ani chuť zpět do práce. Zkuste raději ovoce v rozumném množství a hned uvidíte rozdíl.

Jaké obědy zařadit?

A jaké obědy a jídla zařadit, abyste se necítili unaveni? Zařaďte jednoduchá a nezpracovaná jídla plná zeleniny. Omezte smažení na velkém množství tuků a soustřeďte se na dostatečné množství bílkovin, kvalitních sacharidů a zdravých tuků.

V neposlední řadě se sledujte. Velká únava po jídle může být předzvěstí zdravotních problémů. Pokud se navíc projevuje po konkrétním typu jídla, měli byste se mu vyvarovat a konzultovat to se svým lékařem. Častým důvodem únavy po jídle je v České republice např. cukrovka.

Zdroj: Time
Úvodní fotografie: Freepik

Přečtěte si také