Křemelina: co je to a proč ji konzumovat?

Co je křemelina?

Křemelina, neboli také diatomit, mořská tráva či fytoplanktonový prášek, je sypká hornina tvořena křemičitými schránkami hnědých, jednodruhových řas, tzv. rozsivek. Křemelina je z velké části tvořena oxidem křemičitým, stopovým prvkem, který je nezbytný zejména pro vývoj a mineralizaci našich kostí. Nicméně vzhledem k jeho podílu na tvorbě kolagenu má schopnost udržovat naše vlasy, nehty a pokožku v bezvadném stavu, ne náhodou je považován za jeden z minerálů krásy. Ale jaké jsou další benefity užívání křemeliny a jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Cholesterol

Pokud vás trápí vysoký cholesterol, měli byste užívání křemeliny rozhodně zvážit. V rámci americké studie, která trvala tři měsíce, bylo vypozorováno, že při pravidelném požívání křemeliny jako doplňku stravy došlo ke snížení „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů o 13,2 %, přičemž hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu naopak mírně vzrostly.

Trávicí trakt

Křemelina se velmi často využívá také k pročištění trávicího traktu, především tlustého střeva, jelikož zlepšuje zažívací funkce a podporuje pravidelnou stolici. Někteří ji považují za méně invazivní, přírodní formu klystýru. Křemičitá struktura miniaturních schránek rozsivek má ostré hrany, které nejsou pro naše tělo nijak nebezpečné, na druhou stranu mají schopnost dokonale vyčistit stěny tenkého a tlustého střeva.

Klouby, kosti a pokožka

Kolagen, který je tvořen převážně oxidem křemičitým, je základní stavební hmota pojivových tkání lidského těla, udržuje naši pokožku vitální, pružnou a svěží, naše klouby a šlachy jsou méně náchylné ke zraněním. Oxid křemičitý tak zabraňuje degenerativnímu procesu vazivových tkání.

Ořechy, semínka a některé druhy ovoce a zeleniny. V čem lze najít oxid křemičitý? Foto: Freepik

Jaké potraviny s obsahem oxidu křemičitého zařadit do jídelníčku?

Mezi potraviny bohaté na oxid křemičitý se řadí banány a sušené ovoce, některé druhy fazolí, pivo a víno (všeho s mírou!), ořechy a semínka, čaj a káva, jahody, oves, proso, ječmen, cizrna, kapusta, pórek, celer, chřest, paprika, okurka nebo rebarbora.

Čistou formu potravinářské křemeliny je možno zakoupit jako doplněk stravy, doporučuje se však zpočátku dávkovat v menším množství a postupně, až si tělo začne zvykat, dávky zvyšovat.

Úvodní obrázek: Freepik
Zdroj: Pubmed.gov

Přečtěte si také