Kde se vzala káva? Oblíbený nápoj od semínka po šálek

Pijeme ji každý den, ale většina z nás ani neví, kde se vzala. Pojďme se stručně podívat, co to káva vlastně je, jak se rozšířila do světa a co všechno se s kávou děje, než se ocitne s našem hrníčku.

Arabica vs. Robusta

Kávovník je stálezelený keř či menší strom. Existuje více než 120 různých druhů kávovníků. Těmi nejdůležitějšími pro výrobu kávy jsou odrůdy Arabica a Robusta. Jak se liší?

Arabica má 44 chromozomů. Vyhovuje jí vysoká nadmořská výška a mírné teploty od 25 stupňů. Plody dozrávají za 9 měsíců.

Fotografie: Freepik

Robusta má o polovinu chromozomů méně. Potřebuje teplo a více deště, může se tedy pěstovat i v nížinách. Dozrává déle. Na rozdíl od Arabicy má nižší podíl cukru, je proto hořká.

Arabica se často považuje za tu „kvalitnější“ kávu. Není to ale úplně pravda. Jde prostě o jinou odrůdu. Existují i velmi kvalitní Robusty. Většinou se však Robusta používá jako levnější varianta do kávových směsí a k výrobě instantní kávy a spíše proto narazíte na skvělou Arabicu než na ucházející Robustu.

Kávová historie

Pití kávy je praktikováno už přes tisíc let. Její kolébkou je Etiopie a odtud se dostala do Jemenu. Arabové ji pili spíš jako čaj – louhovali kávové třešně a díky tomu zůstali vzhůru na noční modlitby. V 16. století pak začali kávová zrna pražit a nápoj se rozšířil po celém islámském světě a dostal se až do Indie.

První Evropané, kteří objevili kávu, byly Holanďané. Následně jí propadli Francouzi, Britové a Portugalci. Ti všichni ji začali pěstovat ve svých koloniích od Indonésie po Karibik. Proto si dnes můžeme vychutnat kávu z Keni, Jávy nebo třeba Dominikánské republiky.

Od semínka po šálek

Než si uděláte kávičku k snídani, uběhne v životě kávového zrna mnoho času. Ze semínka vyroste strom, který plodí třešně za tři až pět let. Poté nastane sklizeň. Třešně se trhají buď ručně, nebo pomocí speciálních hrábí.

Následně se káva musí zpracovat. Buď se plody suší na slunci a následně se oloupe, nebo se namáčí a slupka se přitom sama odloučí od zrna.

Fotografie: Freepik

Důležitou součástí přípravy kávy je její pražení. Správným postupem získá káva požadovanou barvu, vůni a chuť. Jde o umění, které by měli dělat skuteční odborníci.

Pokud chcete opravdu kvalitní nápoj, můžete si zakoupit kávu vypěstovanou na jednom místě, nebo expertně připravenou směs zrn, díky které lze dosáhnout harmonie chutí. Ty pak stačí jen čerstvě namlít a připravit způsobem, který vám nejvíce vyhovuje. Jaký máte nejraději vy?

Úvodní fotografie: Freepik

Přečtěte si také