1920 vs. 2020: Na pandemii jsme se nepřipravili ani po 100 letech, ukazují fotografie

Když před 100 lety vypukla pandemie španělské chřipky, svět nebyl připraven. Zemřely desítky milionů lidí a v nemocnice se měnila divadla, sportovní haly i radnice. Jak dokazují fotografie z USA a Španělska, svět se již připravuje na nedostatečné kapacity nemocnic.

Ačkoliv se zdálo, že v dnešní době dokážeme krizi ve stylu španělské chřipky efektivně čelit, má svět plné ruce práce se zvládnutím aktuální situace způsobené rozšířením koronaviru Covid-19. Ač se to mnohý nemusí zdát, stále jsme však na tom o poznání lépe a k desítkám milionů mrtvých máme velmi daleko.

Internet se plní fotografiemi improvizovaných nemocnic z celého světa

Jak ale dokazují fotografie z doby před 100 lety a dnes, v mnohém se pandemie podobají. Kapacity nemocnic nestačí a vlády se připravují na rozšíření kapacit. Přistupují při tom k netradičním řešením, jako je předělávání sportovních hal na provizorní nemocnice.

Jedna taková vzniká v americkém Yale, další v podzemních garážích nemocnice v Nashvillu či ve španělském Madridu. Tisíce lůžek připravených na nemocné doufejme nebudou potřeba. Před 100 lety bohužel ani jejich kapacita často nestačila. Dnes máme pokročilé technologie a efektivní možnosti komunikace.

Konferenční centrum IFEMA v Madridu se změnilo. Místo veletrhů jsou zde stovky připravených lůžek. Fotografie z místa sdílel v sobotních večerních hodinách španělský doktor Juan Ovalles, MD, PhD na svém twitterovém účtu.

Přečtěte si také