Lze jíst prošlou čokoládu? Do aukce jde čokoláda z 1. světové války

Voják z První světové války, Richard Bullimore, snědl ze svého přídělu 10 čokoládových tyčinek známé britské značky Cadbury pouze jednu jedinou. A osud tomu chtěl, že se zbytek dochoval v původním balení do dnešních dnů a po nálezu se dostal až do aukčních síní.

Čokolády byly darem, který britští vojáci obdrželi od slavné značky k Vánocům. Zmiňované balení má úctyhodných 103 let a jak zmínili zástupci aukční síně Eddisons CJM, nalézt prázdnou krabičku od zmíněné šarže čokolády v dobrém stavu je zázrak. Zde se navíc zázračně dochoval i její obsah. Ačkoliv konzumace tolik let staré čokolády prý doporučována není, zdravotně škodlivá by být podle zástupců síně neměla.

Podle odborníka na potraviny z Kansas State University, profesora Fadiho Aramouniho, vydrží hořká čokoláda jedlá dva roky. U mléčné je to ještě méně. To vše navíc za předpokladu, že je skladována v temném a chladném prostředí. Podle Aramouniho se již objevily i případy otravou bakterií rodu Salmonella z prošlé čokolády.

Aukce je naplánována na 5. června 2018 a vedle unikátní čokolády čekají v dražené kolekci na potenciálního kupce také stoleté cigarety (z balení chybí jen tři kusy) a sbírka dopisů.

Přečtěte si také