Jedlý obal – vynález, který může zmírnit znečíštění žívotního prostředí

Téměř každá potravina či jiná věc, kterou si denně kupujeme v obchodech, je zabalená do plastového obalu. Při množství produktů, kterých společnost, ve které žijeme, den co den konzumuje, si nejspíš dovedete představit, kolik je při tomto „procesu“ vyprodukováno odpadu. Velká část všech plastů, skla, kovů a ostatních látek je recyklována a může tak být opakovaně použita. Stále je tu však nemalé množství, které míří na skládky nebo v horším případě zůstávají pohozeny v přírodě. Je to způsobeno hlavně tím, že mnoho domácností odpad vůbec netřídí. V České republice je to asi jedna třetina veškeré populace. Nejen že je toto znečištění ošklivé, ale je velkým nepřítelem fauny a flory.

Jedlý obal na potraviny je vyrobený z mléčné bílkoviny

Potraviny, které jsou prodávány v obchodech, musí být z důvodu zvýšení trvanlivosti a důvodů hygienických zabaleny do obalu, který je v drtivé většině případů tvořen z plastu, tedy hlavní složkou znečištění životního prostředí. Tohoto si byli vědomi i vědci z pensylvánského ústavu pro výzkum, kteří vytvořili prototyp bioplastu tvořeného z proteinů nacházejících se v mléce, což je činí jedlými. Nutno zmínit, že nejde o produkt, který by byl konzumován lidmi, ale produkt, který by mohl být pozřen zvířaty. Z tohoto důvodu vědci nyní zkouší svůj vynález obohatit o potravinářská aromata a vitamíny.

Nešlo by tedy jen o něco, co by zvířata mohla pozřít bez újmy na zdraví, ale o jakýsi druhotný zdroj živin. Vynález by pro lidi mohl být dokonce praktičtější než klasické plastové obaly, jak je známe dnes, jelikož je protein, ze kterého je vynález vytvořen, účinnější při zadržování kyslíku, a tak potraviny zabalené v bioplastu vydrží déle čerstvé.

Mimochodem tomu není tak dávno, co se na internetu objevil podobný vynález, držák na plechovky ze 100% rozložitelného a jedlého materiálu, který by rovněž pomohl redukovat znečištění životního prostředí.

Pro více informací z výzkumu doporučujeme zhlédnout následující video:

Přečtěte si také