Co s přezrálými banány? Do koše nepatří, raději si připravte sladké delikatesy

Na banánech se už po pár dnech od nákupu objeví hnědé fleky a v tu chvíli o ně všichni doma přestanou mít zájem, většinou pak skončí v odpadkovém koši, v lepším případě v kompostu. Přezrálé banány sice chutnají příliš sladce a mohou být měkčí, ale najdou využití v mnoha receptech, ve kterých se nehodí použít čerstvé plody. Co dělat s přezrálými banány?

Začít můžete snídaní, ke které si připravíte banánovou ovesnou kaši nebo banánové lívanečky, děti naopak potěší zmrzlina, klasikou je ovocný koktejl z přezrálého ovoce. Nejmenší jistě nepohrdnou domácí přesnídávkou, kde se využijí přezrálé banány i zbylá jablka. Samozřejmě nelze opominout ani tradiční banánový chlebíček, který je oblíbený v Americe a vznikl právě pro zužitkování neprodejných kousků!

1. Ovesná kaše s banánem

Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, zdravé bílkoviny i sacharidy. S banánem tvoří dokonalou kombinaci, protože přezrálé plody se vyznačují vysokým množstvím draslíku, manganu, mědi i vitamínů C či B6. Stačí navíc doplnit chia semínky, nastrouhanými vlašskými ořechy nebo posypat skořicí a dokonalá snídaně se může podávat.

2. Banánové lívanečky

Přezrálé banány lze rozmačkat za pomoci vidličky a přidat do běžného těsta na lívance, ale lze připravit také placičky pouze z rozšlehaných vajec a rozmělněných banánů, které chutnají výtečně oslazené javorovým sirupem.

Banánové lívance se hodí k dalšímu ovoci. Foto: Freepik

3. Banánová zmrzlina z jogurtu i smetany

Stejně snadno lze připravit banánovou zmrzlinu, stačí rozmačkat nebo rozmixovat banán, přidat jogurt nebo tučnější smetanu na šlehání a dosladit medem nebo javorovým sirupem. Směs po dokonalém ušlehání stačí vlít do formy a nechat vychladit v mrazáku.

4. Banánový koktejl nebo smoothie

Stačí rozmixovat banán s mlékem a pochoutka je na světě, ale od věci není ani přidat další ovoce, které doma zbývá. Na dokonalosti přidají ovesné vločky, na závěr můžete dosladit medem. Výborně chutná banán v kombinaci s jahodami nebo malinami, někdo ještě přidává kakao nebo arašídové máslo či chia semínka.

5. Domácí přesnídávka

Další skvělou možností, jak využít přezrálé banány, je svařit je spolu s oloupanými a jádřinců zbavenými jablky. Vzhledem k sladké chuti přezrálých banánů, ve kterých se mění škrob na cukr, není nutné už přislazovat. Po svaření stačí přelít do malých zavařovacích skleniček a uzavřít víčkem. Čerstvé přesnídávky vydrží v lednici několik dní.

6. Tradiční banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček vznikl ve Spojených státech v době Velké hospodářské krize, kdy hospodyňky kupovaly přezrálé banány za nejnižší možnou cenu a pekly z nich tento delikátní dezert, který si získal oblibu po celém světě. Jak si jej jednoduše upéct bez vážení jen s pomocí hrnku k víkendové snídani? Pro přípravu budete potřebovat:

  • 3-4 přezrálé banány
  • 1 hrnek cukru
  • 1⁄3 hrnku másla
  • 1½ hrnku hladké mouky (lze použít i špaldovou)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 1 lžičku vanilkového aroma (nemusí být)
Banana bread je oblábenou dobrotou dětí i dospělých. Foto: Freepik

Příprava je nadmíru snadné. Stačí smíchat rozmělněné banány s měkkým máslem a cukrem, poté přidat rozšlehaná vajíčka a vanilkové aroma. Po přisypání prosáté mouky a kypřicího prášku pořádně promíchat, jemně osolit a vylít těsto do vymazané formy. Chlebíček se peče na 180 °C asi 35-45 minut. Milovníci čokolády mohou ochutit těsto nadrcenou mléčnou nebo hořkou čokoládou.

Úvodní fotografie: Freepik

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Přečtěte si také